|
|
Ranga: Początkujący Grupy: Użytkownicy
Przyłączony: 7/26/2010 Posty: 5 [Points]: 15 Lokalizacja: Poland
|
W jaki sposób program oblicza pojemność cieplną Cm budynku? chodzi mi bardziej o przegrody wewnętrzne - ściany oraz stropy. Jaką grubość przyjmuje, do osi czy do 10 cm? W raporcie z obliczeń mam podaną wartość Cm, natomiast nie ma wglądu w jaki sposób zostało Cm obliczone. Natomiast wartość liczona na piechotę dużo się różni. Budynek wielorodzinny, 5-cio kondygnacyjny, stropodach, podpiwniczony, traktowany jako jedna strefa o stalej temperaurze.
|
|
Ranga: Zaawansowany Grupy: Użytkownicy
Przyłączony: 1/21/2009 Posty: 260 [Points]: 804 Lokalizacja: Łódź
|
[mruva85 wrote:]W jaki sposób program oblicza pojemność cieplną Cm budynku? chodzi mi bardziej o przegrody wewnętrzne - ściany oraz stropy. Jaką grubość przyjmuje, do osi czy do 10 cm? W raporcie z obliczeń mam podaną wartość Cm, natomiast nie ma wglądu w jaki sposób zostało Cm obliczone. Natomiast wartość liczona na piechotę dużo się różni. Budynek wielorodzinny, 5-cio kondygnacyjny, stropodach, podpiwniczony, traktowany jako jedna strefa o stalej temperaurze. Witam, Program liczy Cm przegrod wg następującej reguły. Pilnuje, ktory z 3 nizej wymienionych warunków zachodzi jako pierwszy i z niego wylicza Cm przegrody: 1) do osi 2) do pierwszej warstwy izolacji 3) do 10 cm. Pozdrawiam, Konrad Witczak.
|
|
Ranga: Początkujący Grupy: Użytkownicy
Przyłączony: 7/26/2010 Posty: 5 [Points]: 15 Lokalizacja: Poland
|
no dobrze, ale biorac pod uwage przegrody wewnetrzne gdzie po obu stronach jest ta sama temperatura i pomiesczenia znajdują sie w tej samej strefie- wnikanie wystepuje z jednej i drugiej strony przegrody. Dlaczego wiec nie bierze sie 10 cm z jednej strony i 10 cm z drugiej strony, lub z jednej strony do osi i z drugiej, czyli przy przegrodzie 7 cm, calkosci? A jednynie 3,5 cm?
|
|
Ranga: Zaawansowany Grupy: Użytkownicy
Przyłączony: 1/21/2009 Posty: 260 [Points]: 804 Lokalizacja: Łódź
|
[mruva85 wrote:]no dobrze, ale biorac pod uwage przegrody wewnetrzne gdzie po obu stronach jest ta sama temperatura i pomiesczenia znajdują sie w tej samej strefie- wnikanie wystepuje z jednej i drugiej strony przegrody. Dlaczego wiec nie bierze sie 10 cm z jednej strony i 10 cm z drugiej strony, lub z jednej strony do osi i z drugiej, czyli przy przegrodzie 7 cm, calkosci? A jednynie 3,5 cm? Uwzględniane jest z jednej i drugiej strony, trzeba tylko dwie strony zaznaczyć przy przegrodach wewnętrznych, tam gdzie jest pole "Powierzchnia ogrzewana przegrody". Wówczas jesli zaznaczym te pola z dwóch stron przegrody to program przy sciane gr. 7 cm, uwzgledni pojemność po 3,5cm (do osi) z kazdej strony. Pozdrawiam, Konrad Witczak.
|
|
|
Guest |