audyt energetyczny, certyfikaty energetyczne, efektywność energetyczna
Rejestruj Zaloguj
Witamy Gościa Szukaj | Aktywne Tematy | Członkowie

Budynek częściowo podpiwniczony z ogrzewaną piwnicą Opcje
Stanio
Wysłane: Sunday, July 25, 2010 9:12:50 AM
Ranga: Użytkownik
Grupy: Użytkownicy

Przyłączony: 4/22/2010
[Points]: 57
Witam serdecznie.
Proszę o pomoc przy rozpatrywaniu następującego budynku:
Budynek 3-kondygnacyjny częściowo podpiwniczony: Piwnica posiada nieogrzewaną kotłownię oraz posiada ogrzewane WC i korytarz oraz ogrzewane pomieszczenie, które zostało przerobione na pokój. 2-ga kondygnacja to część mieszkalna z nieogrzewanym garażem, a 3-cia kondygnacja to część mieszkalna.
W jaki sposób przyjąć powierzchnię zabudowy budynku Ag? Czy jako powierzchnię "odciętą" na poziomie gruntu?
Czy do liczenia obwodu budynku należy uwzględnić również przyległy do części piwnicy bunkier na opał?
W jaki sposób podzielić ten budynek na strefy? Czy piwnicę traktować jako część niemieszkalną czy ze względu na WC i pokój potraktować ją jako mieszkalną i włączyć te powierzchnie do strefy 2 i 3 kondygnacji? Czy dla WC w piwnicy również przyjmujemy temp. 24 stopnie?
Pozdrawiam
Konrad Witczak
Wysłane: Monday, July 26, 2010 4:08:12 PM
Ranga: Zaawansowany

Przyłączony: 1/21/2009
[Points]: 804
[Stanio wrote:]
Witam serdecznie.
Proszę o pomoc przy rozpatrywaniu następującego budynku:
Budynek 3-kondygnacyjny częściowo podpiwniczony: Piwnica posiada nieogrzewaną kotłownię oraz posiada ogrzewane WC i korytarz oraz ogrzewane pomieszczenie, które zostało przerobione na pokój. 2-ga kondygnacja to część mieszkalna z nieogrzewanym garażem, a 3-cia kondygnacja to część mieszkalna.
W jaki sposób przyjąć powierzchnię zabudowy budynku Ag? Czy jako powierzchnię "odciętą" na poziomie gruntu?
Czy do liczenia obwodu budynku należy uwzględnić również przyległy do części piwnicy bunkier na opał?
W jaki sposób podzielić ten budynek na strefy? Czy piwnicę traktować jako część niemieszkalną czy ze względu na WC i pokój potraktować ją jako mieszkalną i włączyć te powierzchnie do strefy 2 i 3 kondygnacji? Czy dla WC w piwnicy również przyjmujemy temp. 24 stopnie?
Pozdrawiam

Witam,

Ad1) Skoro budynek jest budynkiem mieszkalnym to takze pomieszczenia techniczne budynku nalezy zdefiniowac jako częsci mieszkalny. Wowczas cały budynek (jako mieszkalny) będzie podlegal ocenie wg WT 2008 dla budynków mieszkalnych.

Ad2) Kwestia Ag. Ag i P przyjmujemy do obliczen B', co dalej jest uwzględniane w Uequiv przegrod będących w kontakcie z gruntem. Jesli wiec budynek jest częsciowo podpiwniczony i czesc pomieszczen piwnicy jest ogrzewana do nalezy osobno zdefiniowac B' (poprzez podanie Ag i P) dla pomieszczen ogrzewanych w piwnicy i osobno dla pomieszczen na parterze, ktore polozone są na gruncie. Takiego podzialu mozna dokonac w Lokalach / Przegrody zewnętrzne, wowczas gdy definiujemy osobno podłogę dla części piwnic i podłogę na gruncie dla częsci parteru.

Ad3) Jezeli w budynku sa pomieszczenia nieogrzewane, to nie wprowadzamy ich do stref, tylko dla przegrod oddzielajacych je od stref ogrzewanych przyjmujemy wlasciwy btr.

Pozdrawiam, Konrad Witczak.
Stanio
Wysłane: Monday, July 26, 2010 5:36:00 PM

czyli Panie Konradzie jak dobrze zrozumiałem można ten budynek podzielić na 2 strefy (1-strefa to ogrzewana piwnica a 2 strefa to parter i piętro)? Czy w takim wypadku w zakładce "Budynek"-"Podstawowe dane" nie podaje żadnej wartości Ag i P?
Konrad Witczak
Wysłane: Monday, July 26, 2010 6:50:12 PM

czyli Panie Konradzie jak dobrze zrozumiałem można ten budynek podzielić na 2 strefy (1-strefa to ogrzewana piwnica a 2 strefa to parter i piętro)? Czy w takim wypadku w zakładce "Budynek"-"Podstawowe dane" nie podaje żadnej wartości Ag i P?

Może Pan potraktowac ten budynek nawet jako jedną strefę, jesli roznica temperatur w pomieszczeniach nie przekracza 4 stopni, tylko wowczas temperaturę wewnętrzną tej strefy obliczamy jako średnią ważoną po powierzchni. W strefie tej zadaje Pan, oprocz innych przegrod zewnetrznych, 2 podlogi: jedną zaglębioną i drugą na gruncie. Program będzie wymagal wstawienia jakichkolwiek (niezerowych) wartosci Ag i P z zakladce Budynek, gdyz domyslnie w przegrodach zewnetrznych typu podlogi przyjmuje B' "jak dla calego budynku". W Pana przypadku nalezy przy tych dwoch podlogach odhaczyc tę opcję i dla kazdej z podlog osobno zdefiniowac obwod P ("wyeksponowany na srod. zewn") tab aby policzyc dla nich osobne wsp. B'.

Stanio
Wysłane: Monday, July 26, 2010 9:26:56 PM

Dziękuję Panie Konradzie za odpowiedź.
Zdecydowałem się na 1 strefę dla całego budynku. Nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz dotycząca podłóg w zakładce lokal (strefa)- przegrody zewnętrzne:
Mój budynek posiada teraz:
1. Podłogę na gruncie w części nieogrzewanej ok 85m2
2. Podłogę na gruncie w części ogrzewanej ok 4m2
3. Podłogę w podziemiu ogrzewanym ok 15,5m2
4. Podłogę w podziemiu nieogrzewanym ok 5m2.
Pomieszczenia nieogrzewane całkowicie pomijam więc czy podając obie podłogi (jedną zagłębioną a drugą na gruncie) podaję tylko powierzchnie części ogrzewanych? Czyli suma powierzchni podłóg wyniosła by w tym przypadku 19,5m2?
I jeszcze jedno pytanie: Czy obwód w tej zakładce podaję całkowity dla danej podłogi bez względu na jej sąsiedztwo i tylko w Ls podaję długość danej podłogi stykającej się ze ścianą zewnętrzną?
Wiem że zaczynam się robić nudny z tymi moimi pytaniami ale naprawdę zgłupiałem już rozpatrując ten budynek :-(
Konrad Witczak
Wysłane: Tuesday, July 27, 2010 8:42:05 AM

Witam,

Dziękuję Panie Konradzie za odpowiedź.
Zdecydowałem się na 1 strefę dla całego budynku. Nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz dotycząca podłóg w zakładce lokal (strefa)- przegrody zewnętrzne:
Mój budynek posiada teraz:
1. Podłogę na gruncie w części nieogrzewanej ok 85m2
2. Podłogę na gruncie w części ogrzewanej ok 4m2
3. Podłogę w podziemiu ogrzewanym ok 15,5m2
4. Podłogę w podziemiu nieogrzewanym ok 5m2.
Pomieszczenia nieogrzewane całkowicie pomijam więc czy podając obie podłogi (jedną zagłębioną a drugą na gruncie) podaję tylko powierzchnie części ogrzewanych?

Czyli suma powierzchni podłóg wyniosła by w tym przypadku 19,5m2?

Taka suma wychodzi....jednak z Pana opisu wynika, że jest to tylko suma dwóch podłóg: na gruncie i zaglebionej, w pomieszczeniach ogrzewanych. Do powierzchni ogrzewanej strefy, nalezy jeszcze dodac powierzchnie pozostalych pomieszczen ogrzewanych. U Pana będzie to chyba jeszcze jedna kondygnacja.

I jeszcze jedno pytanie: Czy obwód w tej zakładce podaję całkowity dla danej podłogi bez względu na jej sąsiedztwo i tylko w Ls podaję długość danej podłogi stykającej się ze ścianą zewnętrzną?

Ls - jest to długość krawędzi podłogi po obrysie zewnętrznym od środowiska zewnętrznego nieogrzewanego, a wiec od powietrza zewnętrznego, gruntu i pomieszczen nieogrzewanych.

Stanio
Wysłane: Wednesday, July 28, 2010 6:53:01 PM

A więc reasumując ten wątek Panie Konradzie:
- Budynek jest 1-strefowy,
- W zakładce "Budynek" podaję Ag i P dla całego budynku bo posiada on pomieszczenia nieogrzewane w osłonie izolacyjnej tego budynku (m.in. nieogrzewany garaż).
- w zakładce Lokal (Strefa) podaję dwie podłogi: w podziemiu ogrzewanym 15,5m2 oraz podłoga na gruncie 4m2 odznaczając pozycję B` jak dla całego budynku. Pozostałych podłóg nie rozpatruję bo pomieszczenia te są nieogrzewane. Zresztą zauważyłem że wartość Ag i P w zakładce "Budynek" nie ma znaczenia gdy nie wybierze się opcji dla podłogi B! jak dla całego budynku.
Do powierzchni ogrzewanej strefy, nalezy jeszcze dodac powierzchnie pozostalych pomieszczen ogrzewanych. U Pana będzie to chyba jeszcze jedna kondygnacja.
Czy chodziło tutaj Panu o pozostałe ściany, strop nad nieogrzewanym/ogrzewanym pomieszczeniem itp?
Proszę mnie skorygować jeśli coś źle opisałem.
Konrad Witczak
Wysłane: Friday, July 30, 2010 12:32:46 PM

Do powierzchni ogrzewanej strefy, nalezy jeszcze dodac powierzchnie pozostalych pomieszczen ogrzewanych. U Pana będzie to chyba jeszcze jedna kondygnacja.
Czy chodziło tutaj Panu o pozostałe ściany, strop nad nieogrzewanym/ogrzewanym pomieszczeniem itp?
Proszę mnie skorygować jeśli coś źle opisałem.

Witam,

nie, nie, chodziło mi poprostu o powierzchnię ogrzewaną strefy, czyli powierzchnię wszystkich pomieszczen ogrzewanych.

Klika postów wyzej, po tym jak wyjaśnialismy sobie jak podzielic podlogi na gruncie, slusznie Pan zauwazyl ze suma tych dwoch podlog wyniesie 19,5m2. Jednak nigdzie takiej wartosci jak 19,5m2, osobno nigdzie nie podajamy. Stąd (moze na wyrost), dopisalem uwage, żeby do tej powierzchni doliczyc jeszcze powierzchnie pozostalych pomieszczen ogrzewanych i doopiero ta wartosc podac jako powierzchnie ogrzewana strefy.

Użytkownicy przeglądający ten temat
Guest

Skok do forum